What’s up with that?

Mei 2019

Op donderdagavond 6 juni om 19:00 uur is er weer een Yoga class voor de liefhebbers, ook ditmaal neemt Paulien Dijkstra ons mee op reis door een aantal vinjasa oefeningen en een ontspannende afsluiting met thee en wat lekkers. De kosten zijn €15 per persoon ter plaatse te voldoen. Opgeven kan via een appje naar HendrikJan Nijdam, wees er snel bij want er is beperkt ruimte!

Onze voedingsclinic bij De Koken (in de haven van Tusken de Marren) in mei was weer een groot succes. Ditmaal werden er nieuwe recepten gepresenteerd en met smaak gegeten. De Koken zat afgeladen vol met geïnteresseerden, dus dit vraagt mogelijk om nog een avond proeven. De recepten zijn te vinden bij de foto’s. Een Feelfitgroep is ook weer als een beest tekeer gegaan op 11 mei tijdens de Leeuwarder Adventure Run, het was overzichtelijker en sneller te doen dan vorig jaar toen de 7 km afstand ongeveer 16 km bleek te zijn. Ook deze foto’s staan op de fotopagina.

April 2019

Deze maand en volgende maand staan in het teken van voeding; hoe maak je makkelijk en snel een voedzaam en gezond ontbijt of diner bijvoorbeeld, wat weten we eigenlijk van het voedsel wat we in onze lichamen stoppen? Onze voedingsclinics in april en mei zijn afgeladen vol, waarschijnlijk omdat er ook een proeverij bij zit…no kidding; de eerste clinic zit erop en alle deelnemers waren zeer enthousiast over de nieuw vergaarde kennis en de mogelijkheden die iedereen snel en effectief kan toepassen in ons drukke bestaan! Ook nieuwsgierig naar nieuwe smaken en onbekend voedselterrein? Wordt herhaald bij voldoende belangstelling!

Maart 2019

Afgelopen maand hebben al 20 leden zo’n hip FeelFitShirt gescoord; wil jij er ook één van jouw kluppie, stuur dan een mailtje info@feelfit4life.nl of appje naar HendrikJan met jouw naam én jouw maat!

Op zondag 10 maart aanstaande gaat de 49e editie van de Merenloop Grou van start op het Halberstmaplein in het hart van Grou! De 14 km met hindernissen start om 14:00, de 10 km om 14:20 en de 5 km om 14:40.

Doe jij mee? vergeet je bidon met water niet en doe daar een snufje zout in voor je broodnodige zouten (NaCl) (die verlies je door het zweten) bovendien neem je bij 10 en 14 km ook een powerbar of banaan mee. check het weer voor je gaat en kleedt je daarop.

Ga je niet mee maar wil je ons wel aanmoedigen of verwelkomen aan de finish kom dan gezellig naar het halberstmaplein!

Voor mannen is er op maandagavond van 19:00-20:00 uur FeelFitMan!

Heb jij een man, of ben jij een man? Kijk dan eens op de FeelFit site en laat hem contact opnemen met HendrikJan 0652355953, want de FeelfitMan groep werkt met een beperkt aantal mannen per training! Wordt jouw man lid dan krijg jíj dat kekke FeelFitshirt kado want de GetTheFeelFitshirt Actie voor alle FeelFitters geldt nog steeds!

 

Februari 2019

Wil je ook zo’n kek sportshirt met jouw naam erop? Stuur ons dan een mailtje info@feelfit4life.nl met jouw NAAM correct gespeld (da’s wel zo handig op je shirt ) én jouw MAAT en wij sturen jou een tikkie voor €39,95 en dan is dat hippe shirt* van jou, koopje toch..

 

* wij hebben gekozen voor een zwart kwaliteitsshirt met een kwaliteitsborduursel door Stitch Art Heleen, dit betekent dat je lang kunt genieten van jouw shirt al was je het heel intensief. Ff niet in de droger natuurlijk hè..

 

 

Januari 2019

Tips om spierpijn te voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen. Iets dat ook geldt voor spierpijn. Hoewel spierpijn niet per se schadelijk is, kun je het (deels) voorkomen. Hoe? Met deze tips!

 1. Eet na je training een eiwit- en koolhydraatrijke maaltijd. Dat zorgt voor een verhoogd eiwitsynthese en daarmee een beter spierherstellend vermogen. Eet bijvoorbeeld een bakje kwark met banaan.
 2. Neem een warme douche. Ook een warm bad, warm kompres, infraroodlamp of bezoekje aan de sauna verwarmen de spieren. Hierdoor verbetert de bloedsomloop en kunnen afvalstoffen (melkzuur!) sneller worden afgevoerd.
 3. Drink voldoende water. Dat zorgt ervoor dat de afvalstoffen worden verdund en makkelijker kunnen worden afgebroken.
 4. Zet magnesium, calcium en kalium op je menu. Magnesium zit onder andere in peulvruchten, noten, zaden, groene (blad)groenten, grapefruit en abrikozen. Calcium vind je onder andere in zuivel en kalium zit onder andere in aardappelen, melkproducten, groente, fruit en noten.
 5. Ken je lichaam. Bepaal wat voor soort lichaamsbouw je hebt. Dit heeft namelijk invloed op hoe je het beste kunt trainen en hoe je herstelt na een training.
 6. Draag goede sportkleding. Zeker als je buitensport in de winter: voorkom dat je het koud krijgt. Dan kun je namelijk stijf worden en spierpijn forceren. Neem een extra jasje mee voor na de training en/of draag een muts en handschoenen.

Tips om spierpijn te verhelpen

Wat als je toch last hebt van spierpijn? Dan heeft het vooral zin om de doorbloeding te verbeteren op de plek waar je spierpijn hebt. Hierdoor wordt de zuurstofvoorziening bevorderd en gaat ook de afvoer van melkzuur sneller. Dit kun je doen voor een betere doorbloeding.

 1. Verwen je spieren met valkruid. Arnica (valkruid) is één van de bekendste natuurlijke middelen bij kneuzingen, verstuikingen en spierpijn. Volgens onderzoek heeft het een ontspannende werking op spieren omdat het op de pijnlijke plek afvalstoffen sneller laat afvoeren en het herstel van spierweefsel versnelt. Dit middel is verwerkt in crèmes, oliën en gels.
 2. Kruip onder de wol. Slapen helpt tegen spierpijn die een dag na de inspanning optreedt. Er zijn kleine scheurtjes ontstaan in de spieren die alleen met rust herstellen.
 3. Beweeg rustig. Geef je spieren de tijd om te herstellen. Dat betekent niet dat je languit op de bank moet gaan liggen. Juist niet! Blijf rustig bewegen; dat bevordert de doorbloeding, waardoor spierpijn kan verdwijnen.
 4. Gebruik een hulpmiddel: de foamroller. Rol met je pijnlijke spieren over een foamroller. Hierdoor oefen je druk uit en stimuleert je de doorbloeding van je spieren. Het fijne van een foamroller is dat je heel specifiek de lichaamsdelen kunt ‘masseren’ die pijn doen.
 5. Herhaal de oefening die pijn deed. Klinkt gek, maar uit onderzoek blijkt dat dit kan helpen. Doe de volgende dag de activiteit opnieuw, maar dan een paar tandjes lager.
 6. Gebruik andere spieren. Heb je bijvoorbeeld pijn in je onderbeen, ga dan een stukje zwemmen. En heb je pijn in je schouder, ga dan een stukje hardlopen. Zo blijf je wel in beweging, maar belast je niet de pijnlijke spier opnieuw.
 7. Wees realistisch. Heb je keer op keer spierpijn; misschien moet je dan je intensiteit tijdens het trainen verlagen naar 80% of 60% en het aantal trainingen verhogen naar bijvoorbeeld 2 maal per week.

Blessures; hoe ga je hier nou eigenlijk mee om?

 • In de acute fase treedt er altijd een ontstekingsreactie van het lichaam op met de bedoeling om de blessure te gaan genezen, daarom ga je regelmatig kort koelen: 10 minuten per keer met minimaal 20 minuten tussentijd. Hiermee voorkom je zwelling als gevolg van deze ontstekingsreactie. De zwelling ontstaat doordat er zich een bloeduitstorting vormt door de scheur of door de oprekking in de spier. Het lichaam gaat ook vocht aanmaken om de scheur of oprekking heen, dit samen zorgt voor de zwelling. De zwelling zorgt voor de pijn omdat deze “ingekapseld” zit in de zogenaamde “fascie” van de spier; dat is een kapsel wat om de spier zit. Daarnaast ga je pijn bestrijden; hiervoor kun je pijnstillers gebruiken zoals paracetamol of nog beter als je geen allergie hebt NSAID’s zoals naproxen of ibuprofen. Pijn geeft het lichaam stresshormonen waardoor het herstel vertraagd wordt, het is dus belangrijk dat je de pijn wegneemt zodat de spiervezels kunnen herstellen. Wat je in eerste instantie niet moet doen is warmte toepassen (hotpack / hete douche) of intensieve massages, rekken en strekken! Dit doe je pas heel voorzichtig NÁ de acute fase van 2 weken! De eerste 2 weken na het ontstaan van de blessure is het erg belangrijk om rustig te bewegen en explosieve bewegingen (versnellen, plotseling draaien etc) te vermijden, na 2-4 weken kun je intensief gaan masseren en warmte gaan toepassen.
 • Je vermeldt ook altijd aan je trainer als je een blessure hebt of vermoedt zodat jouw trainingsintensiteit daarop aangepast wordt. Wat je zeker niet doet is te snel de sport intensief gaan hervatten en je sport niet met pijnstilling, dit geeft een grote kans op herhalingen! Bekijk samen met je trainer je techniek, kijk of er aanpassingen mogelijk zijn zodat overbelasting minder vaak voorkomt. Stoppen is vaak niet nodig, na de acute fase is het een kwestie van frequentie, duur, techniek en intensiteit aanpassen.
 • Heb je een blessure of vermoed je dat je een blessure hebt? Check dan ook de volgende site: www.AUWH.nl en https://www.fysiotransparant.nl/page/76/spierverrekking-en-spierscheur
 • Remember: At first keep it cool! 

 

December 2018

Het afgelopen jaar was een mooi en bijzonder jaar, we hebben samen met heel veel plezier aan mooie evenementen deelgenomen. Voor 2019 staan er al nieuwe events op de agenda, dus kijk op de vernieuwde site en JOIN IN! Vergeet ook je vrienden niet mee te nemen, hoe meer hoe gezelliger! FeelFit wil ook graag van jullie, onze leden, vernemen waaraan jullie komend jaar willen deelnemen, dus schrijf je zsm in!

 Graag wil ik hier benadrukken dat ik erg trots ben op al mijn FeelFitters; naast een uitstekende conditie bezitten jullie allemaal doorzettingsvermogen, volharding en vooral humor, wat de lessen erg plezierig en bijzonder voor de hele club maakt. FeelFit is door jullie meer dan alleen een sportclub, het is een team!

Wist je dat er binnen FeelFit ook een groep sporters hard bezig is met afslanken, er zijn al vele kilo’s door deze leden verloren, een RESPECT speciaal voor jullie!

Wist je dat FeelFit 1 januari 2019 2 jaar bestaat? FeelFit gaat daarom 1 januari 2019 een facelift krijgen met de nieuwe site en een verfrissende update van de FeelFit Facebook pagina, deze opfrisser is al opgestart om de verbeteringen gestroomlijnd door te kunnen voeren, natuurlijk ben je nieuwsgierig en check en deel je jouw FeelFit pagina met al je vrienden!

Wist je dat er hard gewerkt wordt achter de schermen aan nieuwe FeelFit sportshirts? Zodra we een mooie kwaliteit gevonden hebben met een geborduurd logo van FeelFit, plaatsen we foto’s op de site samen met andere sportattributen; kun je als lid allemaal bestellen, dus kijk goed op de site het komend jaar!

FeelFit onderscheidt zich nog steeds met stip van andere sportscholen door de kleine trainingsgroepen en persoonlijke aandacht; dat blijft zo in 2019 en wij hebben dit lidmaatschap een naam gegeven: FeelFitMember!

Naar aanleiding van vragen van geïnteresseerden introduceert FeelFit een mooi nieuw concept: FeelFitMan! 

Alleen voor mannen dus op maandagavond van 19:00-20:00 uur! 

Heb jij een man, of ben jij een man? Kijk dan eens op de FeelFit site en laat hem contact opnemen met HendrikJan 0652355953, want de FeelfitMan groep werkt met een beperkt aantal mannen per training!

Mocht je een beperkt aantal mensen toch nog teveel vinden kijk dan eens naar FeelFitPersonal!

FeelFit is groeiende en 2019 wordt ook een jaar van professionalisering, We stappen af van incasso per weken maar introduceren FeelFit voor alle leden de genoemde nieuwe lidmaatschapsvormen compleet met een maandabonnement;  voor € 25 euro per maand train jij 1 keer per week, voor € 39 euro krijg jij 2 uur per week jouw FeelFit trainingen!

Lesje inhalen of extra les boeken? Geen probleem via de website of een app naar FeelFit. Stop jij met trainen bij FeelFit? Laat het ons dan een maand van tevoren weten via een email.

Doe mee met de GetTheF-tshirt Actie voor alle FeelFitters in 2019; haal je vrienden, echtgenot(e)n of vriendin uit de luie stoel en ontvang een FeelFitShirt met jouw eigen naam! Moeten ze wel even lid worden natuurlijk hè.

Hartelijke Squat groet HendrikJan Nijdam, instructeur FeelFit4Life